Zdravotná starostlivosť – bezplatná, alebo ako to vlastne je

24. marca 2013, maria266, Nezaradené

V Ústave SR Čl.40 sa dočítame: „Každý má právo na ochranu zdravia. Na základe zdravotného poistenia majú občania právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť a na zdravotnícke pomôcky za podmienok, ktoré ustanoví zákon.” [1]

 

Pozrime sa bližšie aj na zákon o zdravotnej starostlivosti – Zákon č. 576/2004 Z. z. (úplné znenie): § 2 – Vymedzenie základných pojmov: (1) Zdravotná starostlivosť je súbor pracovných činností, ktoré vykonávajú zdravotnícki pracovníci, vrátane poskytovania liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín s cieľom predĺženia života fyzickej osoby (ďalej len „osoba“), zvýšenia kvality jej života a zdravého vývoja budúcich generácií; zdravotná starostlivosť zahŕňa prevenciu, dispenzarizáciu, diagnostiku, liečbu, biomedicínsky výskum, ošetrovateľskú starostlivosť a pôrodnú asistenciu. [2]

 

A prečo to vlastne spomínam?

 

Návšteva zubára: 4 plombované zuby  45,00 EUR dopláca pacient. Poplatok za recept 0,17 EUR dopláca pacient. Toto nie je zdravotná starostlivosť? Keď sa chcete objednať u niektorých špecialistov, pripravte si poplatok 5 EUR. Čiže ani objednanie k zdravotnej starostlivosti nepatrí?

 

Stalo sa mi, že som k takémuto špecialistovi šla bez objednania. Pripomínam, že som tam šla o cca 7.30 hod., čo si myslím, že je celkom prijateľný čas. V čakárni bolo 10 klinčekov na ktorých o 7.00 hod. boli zavesené čísla od 1 do 10. Keď som prišla klinčeky na mňa pozerali prázdne. Mala som smolu, v ten deď som nemala šancu dostať sa k odbornému lekárovi, hoci som šla s odporučením obvodného lekára.

 

Tak som to skúsila na ďalší deň. Podotýkam, že som tam bola už 7.05 hod. ráno. Všetko sa zopakovalo. Tak som si dovolila zaklopať a opýtať sa sestričky, či ma predsa len nezoberú keďže mám to odporučenie. Bolo mi povedané, že okrem týchto 10 klinčekových pacientov majú 10 objednaných pacientov a ak chcem, mám si zaplatiť. Čo iné mi zostávalo, než zaplatiť 5,00 EUR, vďaka čomu som bola objednaná… o týždeň.

 

Všetko toto sa udialo počas mojej PN. Premýšľam nad tým, čo by som asi robila, keby mi prišla kontrola zo Sociálnej poisťovne. Asi by som ťažko preukazovala, že som naozaj bola u odborného lekára, hoci som sa dostala vlastne len do jeho čakárne.

 

Prečítala som si aj Zákon o zdravotnej  starostlivosti ale o platbách, prípadne nie platbách som sa nikde nedočítala. Žeby som čítala zle?

 

_______

 

[1] Ústava Slovenskej republiky, Slovenská národná rada, platnosť od: 1.10.1992, účinnosť od: 1.9.2012 (s výnimkou)

 

[2] Zákon o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, Národná rada SR, platnosť od: 1. 11. 2004, účinnosť od: 31. 3. 2008